10 Şubat 2014 Pazartesi

Başarılı BIM için Doğru Malzeme


BIM sisteminin başarılı olarak işlemesi için ilk gerekli olan doğru bir modelin yapılmasıdır. Yapılan modelleme ne kadar doğru ise ve ne kadar kullanılabilir bilgiler içerirse BIM sisteminin diğer aşamaları daha doğru çalışacaktır. Modellemenin doğru olarak yapılması da ancak kullanılacak olan malzemelerin doğru olması ile mümkündür.

Günümüzde birçok uluslararası üretici ürünlerinin 3D modellerini yayımlamaktadırlar. Bunlar çeşitli formatlarda internet üzerinden ücretsiz olarak temin edilmektedir. Üreticiler tarafından yayınlanan bu modeller, ürünleri hakkında detaylı bilgiler, metraj alınmasında, teknik hesaplamalarda veya satınalma aşamasında faydalı olan bilgiler içermektedir. En önemlisi doğru ölçüleri ile yapılan bu modeller gerek çakışmaların tespitinde ve gerekse modelin tümünün doğru olmasında önem taşımaktadır.

Dünyada giderek yaygınlaşan ürünleri hakkında BIM modellerini yayınlama konusu ülkemiz üreticileri tarafından henüz yeterli ilgiyi görmediği düşüncesindeyim. Üreticilerimizin ürünleri hakkında zaten hazır olan ve kısa çalışmalar ile yayınlanabilecek birçok modelleme bilgisini paylaşmıyor olması modelleme aşamasında yabancı marka ürünlerin kullanılması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.

Üreticilerin en iyi reklam araçlarından biri olarak kullanabilecekleri ürünlerinin BIM modellerinin projelerde yer alması için yapacakları yatırım da çok düşük seviyededir. Mevcut teknik resimlerinin basit çalışmalar ve doğru bilgiler ile BIM modeline çevrilip internet üzerinden kullanıma açılması ürünlerinin beklenmedik bir reklam pazarına açılması demek olacaktır.

Dünyada gerek dizayn firmaları ve gerek üretici firmalar arasında çok yaygın olarak kullanılan bu model paylaşımının artık ülkemizde de yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum. Hızla ilerleyen sektörümüzün uluslararası standartları yakalayabilmesi için bu artık olmaz ise olmazımız. Bu noktada dizayn firmalarımıza da üretici firmaları bu konuda desteklemek ve BIM modellerini üretmek konusunda zorlaması gerektiği düşüncesindeyim.

Dizayn firmalarının bu konudaki destek ve baskılarının çok etkili olacağı düşüncesindeyim. Örnek olarak geçen ay içinde Victaulic firmasının gerek Belçika ve gerekse Amerika ofisleri ile yaptığımız görüşmeler sonucunda eksik olan bazı BIM modellerinin sitelerine eklenmesini desteklediğimi ve birazda sebep olduğumu gördüm.


Dünyada BIM konvoyu yola çıktı, bizlerin gerek dizayn gerekse üretici firmalarımız ile en kısa sürede bu konvoya katılmamız gerekiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder